De kansen van de week van het werkgeluk

Ik kan me haast niet voorstellen dat je het niet hebt mee gekregen. LinkedIn staat er vol van. Het is de week van het werkgeluk. Ik sta er een beetje dubbel in. Ik heb het nooit zo met die “weken van”. Aan de andere kant, elke aandacht die aan het onderwerp wordt gegeven, is mooi mee genomen.

Maar toch. Zouden de meeste managers en directeuren na deze week denken: “nu weer over tot de orde van de dag”? Of worden ze juist gemotiveerd om er verder mee aan de slag te gaan? Dat zal ongetwijfeld per persoon verschillen.

In dat kader wil ik je graag een stelling uit mijn laatste boek meegeven:

BEHANDEL IEDEREEN ONGELIJK!

Toen ik vader van, uiteindelijk, 3 kinderen werd (dat ben ik gelukkig nog steeds) dacht ik dat ik ze alle 3 gelijk moest behandelen. Dus als de één wat kreeg dan de ander ook. Zo dacht ik als leidinggevende in het begin van mijn carrière ook. Inmiddels denk ik daar heel anders over. 

Ieder mens is anders en ieder mens vraagt en verdient een aanpak op maat. De wensen, eisen en verwachtingen verschillen. De wijze waarop ze gemotiveerd worden, waar ze energie van krijgen en waar ze vrolijk van worden, lopen fors uiteen.

Moeten zij zich aanpassen aan jou als opvoeder of leidinggevende? Ik vind van niet. Een goede opvoeder en begeleider probeert zo veel mogelijk uit het individu te halen. De

opvoeder of begeleider speelt daarbij als een soort kameleon de rol van luisteraar, inspirator en ga zo maar door. De ontwikkeling van de ander is daarbij het uitgangspunt.

Behandel daarom niemand gelijk, maar behandel iemand op zo’n wijze dat diegene er blij van wordt. De simpelste manier om dat te achterhalen is om er met de ander over te praten. In je leidinggevende rol is dat de basis voor een solide relatie.  Andersom geldt het overigens ook. Zowel in je rol als opvoeder als leidinggevende is het ook belangrijk dat jij aangeeft hoe jij het liefste behandeld wilt worden. Een optimale relatie is namelijk wederkerig. Dat is geen eenmalig, maar een continu proces. Net zoals een relatie tussen bijvoorbeeld twee geliefden.

Waar word jij enthousiast van? Hoe vaak heb je die vraag aan iemand gesteld? Zowel privé als je werkende leven?

Mooie uitdaging om volgende week mee te beginnen: de week van ongelijke behandeling.

Succes en plezier!

Blogs

Ontvang één keer per maand de inspiratiebrief vol met ideeën om te Verleuken en Klanthousiast aan het werk te gaan.

Naam
23 september: Feike Cats 30 jaar ondernemen(d)!