Download onze brochure
Eten horecaondernemers en hun managers wel eens buiten de eigen deur? - Houden van Klanten
Uw Klanthousiaste organisatie

Eten horecaondernemers en hun managers wel eens buiten de eigen deur?

16 mei 2018

Die vraag kwam vandaag bij me op nadat ik met een zakenrelatie op het terras bij een gerenommeerd Rotterdams restaurant had geluncht. Natuurlijk ben ik soms kritisch vanuit mijn vakgebied, maar normaal doen lijkt bij menig restaurant nu ook al te veel gevraagd.

Ik heb het dan niet over de kwaliteit van de gerechten, want daarover ben ik de laatste tijd behoorlijk enthousiast. Het gaat juist over de service. Het lijkt erop dat in veel restaurants een nieuwe trend is ontstaan. Een soort wedstrijdje om te kijken door hoeveel verschillende mensen je geholpen kan worden. Er zal ongetwijfeld vanuit een of ander mooi reken- en businessmodel zijn berekend dat het efficiënter is als je verschillende mensen aan één tafel laat bedienen, maar of de Klant daar nou gelukkig van wordt, waag ik zeer te betwijfelen.

Hoe leuk is als het als je een klein beetje een band opbouwt met degenen die je bedient. Hoe leuk zou het zijn als je ergens binnenkomt en de ober aan je tafeltje zegt: "Hallo ik ben Jim en ik ga er hopelijk voor zorgen dat u een leuke avond heeft. Ik hoor het graag als ik u ergens mee kan helpen".

Vandaag liep dat weer heel anders. Een zeer vriendelijke dame vroeg of we wat wilden drinken. We gaven onze bestelling door en ik gaf ook aan dat we iets wilden eten. Ik vroeg wat ze buiten de kaart hadden. Asperges met beenham of met zalm, zo liet ze weten. We kozen voor de asperges beenham.

Even later bracht iemand anders de drankjes en nog weer wat later werd de bestelling van de asperges nog even gecheckt. Ze vroeg wat voor soort broodje we wilden. Ik zei, kies maar wat lekkers en gezonds. Ik vroeg voor de zekerheid nog even of het een warm gerecht was. Niet echt, een beetje lauw, kregen we als antwoord.

Daar kwam het eten. Opnieuw door iemand anders gebracht. Voor ons lag een broodje met asperges en zalm. Dat hadden we niet besteld. Dus de dame geroepen. Een andere bekende kwam terug en vertelde dat asperges met beenham niet op een broodje zitten. Vreemd, zo zeiden we, maar goed, breng ze dan maar zonder broodje. De dames gingen achter ons nog even lekker met elkaar in discussie over het eigen aanbod.

Vervolgens deed een nieuwe serveerster haar intrede. Die had "trainee" op haar naam staan en kwam met een bestelling aan die niet voor ons was, hoewel de appeltaart er heerlijk uit zag. We kregen uiteindelijk ons gerecht. Warm en zelfs met aardappelen, maar het smaakte prima. En ook het tweede drankje volgde. Fijn dat die werd gebracht door een nieuw gezicht die de bestelling niet had opgenomen zodat ze niet wist wie wat had besteld.

Ik vroeg aan een van de dames de rekening. "Pin of contant", was haar antwoord. Ik zei "pin". Als u dan even naar binnengaat en tafel 803 doorgeeft dan kunt u daar betalen. Deze optimale uiting van Klantgerichtheid verbaasde me niet eens meer.

Ik ging naar binnen en bij het afrekenen werd gevraagd of alles naar wens was. Het leek achteraf geen oprechte vraag, maar een obligate. "Neen", zo antwoordde ik eerlijk. Oeps dat antwoord was onverwacht. Ik zei de kwaliteit van het eten was prima, maar de service drama. Onze excuses dan, zo luidde het antwoord en zonder blikken of blozen vervolgde hij zijn afrekenweg. Geen enkele oprechte interesse wat er niet goed was. Hij leek blij te zijn dat ik niet door ging. Op zo'n moment laat je een enorme kans lopen. Het paste helaas precies in het servicebeeld wat het afgelopen uur was opgebouwd. Geen persoonlijke band, geen interesse en geen plezier.

Zouden horecaondernemers en hun managers buiten de eigen restaurantdeur ook zo behandeld willen worden? Je zou het haast gaan denken. Kom op mensen. Dit kan toch veel leuker en beter!

 

Volg Houden van Klanten

Bekijk de Klanthousiaste video's op het Youtube kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Twitter kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het LinkedIn kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Facebook kanaal van Houden van Klanten
Copyright 2010-2019 - Houden van Klanten B.V. | Klantgerichtheid | Disclaimer | Privacy Statement | Sitemap
Ontwikkeld in samenwerking met HVMP Internet Marketing
Akkoord Niet akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid..