Download onze brochure
Twee complimenten voor de Politie Vlaardingen - Houden van Klanten
Uw Klanthousiaste organisatie

Twee complimenten voor de Politie Vlaardingen

23 Aug 2016

Het is voor de Politie bepaald niet altijd gemakkelijk om op een leuke manier in het nieuws te komen. Veelal gaat het over minder leuke zaken of acties die anders of beter moeten.

De Politie Vlaardingen liet afgelopen weken zien dat het ook voor een politieorganisatie mogelijk is om op een positieve manier in het nieuws te komen. Door creatief en Burgergericht te denken, kweek je goodwill. Dat is niet alleen fijn voor de burgers, maar ook zeer motiverend voor de eigen medewerkers.

De eerste actie betreft een flitscontrole op de Holysingel in Vlaardingen. De Holysingel is een 4 baans asfaltweg, waarop je 50 mag, maar waarbij vrijwel iedereen wel iets harder rijdt. Bijzonder om te lezen hoe de Politie Vlaardingen hier afgelopen week mee omging:

Krantenbericht over Politie Vlaardingen

De tweede actie was nog genialer. Iedereen weet inmiddels hoe groot de Pokémon rage in ons land is. De Politie in Vlaardingen kwam vervolgens met de volgende geniale actie om inbrekers af te schrikken:

Politie Vlaardingen zet Pokémons in tegen inbrekers 
De politie Vlaardingen maakt gebruik van de Pokémonhype en lokt Pokémons naar plekken waar de kans op een inbraak of diefstal bovengemiddeld is. Op deze Pokémons komen 'jagers' af en die drukte schrikt dan weer potentiële inbrekers af.

man speelt pokemon

"Inbrekers houden niet van drukte. Fietsendieven en overvallers ook niet.", licht wijkagent Kor de Jong toe. "Die willen ongezien hun slag slaan. Als er drukte is, zal hij eieren voor zijn geld kiezen." Door een zogenoemde Lure te plaatsen op een Pokéstop komen Pokémons naar die locatie toe. En met de Pokémons komen automatisch ook de Pokémonjagers. "We hebben het al een paar keer getest en binnen enkele minuten kwamen de eerste auto's al aanrijden. Hele families,  jongvolwassen... er komt van alles op af."

De lures zullen niet dagelijks en niet elke keer op dezelfde plek worden aangezet, maar op meisjes spelen pokemon met agentstrategische plekken en tijden ingezet. De Jong: "Op basis van aangiftes, meldingen en historische gegevens kunnen we bepalen op welke plekken de kans op een inbraak of diefstal het hoogst is. Maar we kunnen de paal ook aanzetten rond sluitingstijd nabij winkels. Bij winkels komen rond sluitingstijd vaker overvallen voor. De drukte van al die Pokémon Go-spelers zal criminelen afschrikken." Het is niet de bedoeling dat de Pokémon Go-spelers naast de digitale beestjes ook echt boeven gaan vangen. Bij het zien van een verdachte situatie adviseert de politie om 112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed) te bellen. "En de extra ogen en oren zijn mooi om verdachte situaties te spotten, maar ik ga er eigenlijk al vanuit dat door de drukte die verdachte situaties zich niet eens voordoen. De afschrikkende werking is nog de grootste winst"

"Het kost 60 cent om zo'n paal aan te zetten. Die trekt dan een half uur lang Pokémons en dus publiek aan. Maar bij de test zagen we al dat de mensen die er op af komen daarna de paal nog een keer aanzetten of de wijk in trekken om verder te zoeken, dus het positieve effect ebt nog veel langer na."

De Vlaardingse wijkagent heeft actieve Pokémon Go-spelers ook gevraagd of ze willen deelnemen aan een WhatsApp-groep waar ook buurtbewoners en de politie deel van uitmaken. Pokémon Go-spelers hebben op die manier al een fietsendief gespot en foto's in deze groepschat gedeeld, waarna de politie de dief op een later moment kon oppakken.

Het inzetten van de Pokémons is natuurlijk tijdelijk. "Pokémons zijn een hype en een hype gaat op een gegeven moment weer voorbij", aldus De Jong. "Maar het is ook niet ter vervanging van het 'gewone' politiewerk. We blijven natuurlijk gewoon surveilleren, op meldingen rijden, voorlichting geven en opsporen. Het inzetten van de Pokémons is maar extra, een mooie aanvulling op al het andere dat we doen. We maken gewoon handig gebruik van mensen die toch al op straat lopen. En als deze hype voor bij is, komen er vast weer nieuwe kansen waar we als politie creatief op in kunnen spelen."

Dikke complimenten voor de Politie Vlaardingen. Geweldig bedacht!

Volg Houden van Klanten

Bekijk de Klanthousiaste video's op het Youtube kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Twitter kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het LinkedIn kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Facebook kanaal van Houden van Klanten
Copyright 2010-2019 - Houden van Klanten B.V. | Klantgerichtheid | Disclaimer | Privacy Statement | Sitemap
Ontwikkeld in samenwerking met HVMP Internet Marketing
Akkoord Niet akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid..