Download onze brochure
10 redenen om alle Klanten te begroeten - door Pim Busker van Store Support - Houden van Klanten
Uw Klanthousiaste organisatie

10 redenen om alle Klanten te begroeten - door Pim Busker van Store Support

18 dec 2012

De begroeting van Klanten is essentieel tijdens het verkoopproces. Klanten die zijn begroet zijn onder meer bereid langer te wachten, loyaler en beter in te schatten door de verkopers. De grote merken van deze wereld weten dit en spelen hier op in.

De medewerkers van de Apple Stores moeten (hiervoor geïnspireerd door het Ritz-Carlton hotel) bijvoorbeeld binnen enkele seconden na binnenkomst de Klant warm begroeten. Maar ook Albert Heijn wenst Klanten positiever te stemmen door ze te begroeten.

Hieronder 10 redenen om alle Klanten te begroeten

  1. Klanten worden geactiveerd door de begroeting en veranderen van passieve toeschouwer naar actieve Klant.
  2. De drempel voor het stellen van verkoop bevorderende vragen door de Klant wordt weggenomen.
  3. De begroeting (en dan met name het beantwoorden van oogcontact) is een goede eerste gelegenheid om de koopbereidheid van de Klant te beoordelen. Wanneer een Klant bijvoorbeeld oogcontact uit de weg gaat, is hij minder genegen een verkoopgesprek aan te gaan en doet de verkoper er verstandig aan meer afstand te houden.
  4. Het is een eerste blijk van interesse in de Klant. Het tonen van deze interesse is de eerste voorwaarde om een goed verkoopgesprek te kunnen voeren.
  5. Het is de eerste kans om een Klant positief te stemmen door te glimlachen. Mensen spiegelen van nature. Dus als jij glimlacht, motiveert dat de Klant om ook te glimlachen. Daardoor gaat deze zich automatisch beter voelen.
  6. Het geeft de bereidheid om de Klant te helpen aan.
  7. Wanneer je in gesprek bent met een andere Klant en een binnenkomende Klant kort non-verbaal begroet, zal deze bereid zijn tot wel 40% langer te wachten.
  8. Je geeft aan dat je het aanspreekpunt bent voor de Klant.
  9. De Klant krijgt een positieve attitude t.o.v. de ambiance in de winkel. Hij weet na de begroeting dat er in de winkel geen opdringerige verkopers zijn en zal eerder geneigd zijn terug te komen (zelfs nadat hij zonder aankoop de winkel heeft verlaten).
  10. De kans op diefstal wordt sterk verkleind. Door te groeten wordt een soort band tussen de medewerker en de potentiële winkeldief opgebouwd waardoor deze niet meer steelt van het bedrijf, maar van diegene die hem heeft begroet.

Valkuilen

De eerste begroeting is geen moment om verkoopdruk op te leggen. Begroet de Klant dus alleen en vraag niet direct waarmee je kunt helpen. Wat je wel kunt doen is een niet-verkoopgerelateerde opmerking (of ijsbreker) maken.

Een begroeting waarbij geen ‘werkelijk contact’ wordt gemaakt (bijvoorbeeld door de Klant niet aan te kijken) en waarbij de activiteiten van de verkoper worden voorgezet, heeft een averechts effect op het succes van het verkoopgesprek.

Zelfs al ben je bezig met een andere Klant, je kunt altijd de binnenkomende Klant laten blijken dat je hem hebt opgemerkt. Hou hierbij wel de aandacht op de Klant die je op dat moment helpt.

Reacties?

U kunt reageren op dit artikel via facebook en twitter: @HoudenvKlanten@Store_support / @pimbusker

Volg Houden van Klanten

Bekijk de Klanthousiaste video's op het Youtube kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Twitter kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het LinkedIn kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Facebook kanaal van Houden van Klanten
Copyright 2010-2019 - Houden van Klanten B.V. | Klantgerichtheid | Disclaimer | Privacy Statement | Sitemap
Ontwikkeld in samenwerking met HVMP Internet Marketing
Akkoord Niet akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid..