Download onze brochure
Bedrijven ronduit onvriendelijk : ’Klant kan barsten nadat koop rond is’ - Houden van Klanten
Uw Klanthousiaste organisatie

Bedrijven ronduit onvriendelijk : ’Klant kan barsten nadat koop rond is’

1 nov 2010

door Jurry Brand

Bedrijven scoren bedroevend slecht op klantvriendelijkheid. Klanten hebben er gemiddeld niet meer dan het rapportcijfer 5,6 voorover. KPN wordt genoemd als het meest onvriendelijke bedrijf.

Telefoonmaatschappijen halen het gemiddelde overigens flink omlaag met een 4,7. De energiebedrijven doen het maar net iets beter met een 5,1. Banken, verzekeraars en openbaar vervoer moeten het doen met een 5,6. Klanten zijn het best te spreken over de supermarkten: zij halen een 6,8.

Erwin Wijman, marketingdeskundige, kijkt niet op van de resultaten van het onderzoek, dat is uitgevoerd door No Ties/Peil.nl. “Bedrijven bouwen muren om zich heen. Ze willen wel spullen aan je kwijt, maar als de koop eenmaal rond is, willen ze niet meer met je praten. Je ziet het aan mailtjes die worden gestuurd door een ’noreply-emailadres’, duurbetaalde 0900-nummers voor de klantenservice, en brieven aan klanten die worden ondertekend met ’Customer Care Center’. Dat komt enorm afstandelijk over. Het prikkeldraad rond bedrijven moet worden opgeruimd.”

Als meest onvriendelijke bedrijf wordt KPN het vaakst genoemd, gevolgd door UPC, Ziggo, T-Mobile en Vodafone. Het aardigste bedrijf is Bol.com. Opmerkelijk genoeg staat KPN in dit rijtje op een tweede plaats. Rabobank, opnieuw UPC en Philips completeren de top vijf.

KPN laat weten niet bekend te zijn met de inhoud van het onderzoek, maar stelt in zijn algemeenheid dat „de discussie over de kwaliteit van callcenters niet langs KPN heen gegaan is. We herkennen en erkennen dat ook de callcenters van KPN niet altijd optimaal functioneren”, aldus een zegsman.

„KPN streeft een hoog niveau van dienstverlening na, waarbij klanten van KPN ons willen aanbevelen bij niet klanten. Dat kan alleen als klanten altijd goed en snel geholpen worden. Daarom is vorig jaar een omvangrijk verbeterprogramma in gang gezet.”

Noot van Houden van Klanten: herkenbare zaken. Vreemd genoeg roepen veel van die organisaties dat ze de problemen herkennen en dat ze druk bezig zijn om het te veranderen. Het streven van de KPN om Klanten ze helpen aan te bevelen, is zelfs uitstekend. Echter, zelf ben ik al 16 jaar Klant en mij hebben ze nog niet de indruk gegeven dat belangrijk te vinden. Tussen het zeggen en doen, zit bij veel organisaties helaas nog best een behoorlijk gat.


Bron: De Telegraaf

Volg Houden van Klanten

Bekijk de Klanthousiaste video's op het Youtube kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Twitter kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het LinkedIn kanaal van Houden van Klanten Volg het laatste nieuws op het gebied van Klantgerichtheid, Klantvriendelijkheid en Klanthousiasme via het Facebook kanaal van Houden van Klanten
Copyright 2010-2019 - Houden van Klanten B.V. | Klantgerichtheid | Disclaimer | Privacy Statement | Sitemap
Ontwikkeld in samenwerking met HVMP Internet Marketing
Akkoord Niet akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons privacy- en cookiebeleid..